Sörgeek

Sörgeek

Már zöld kecskés sört is dönthetünk magunkba

2016. október 10. - Fehérbálna

kozel_firsthop1_s.jpg

A magyar piacra Kozel Első Komlós néven vezetnek be egy új terméket, ami arról lesz emlékezetes, hogy "wet hopped" sör. Igazi különlegességnek ígérkezik, amit a tömegek pénztárcájára szabtak. De nézzük meg mitől is különleges.

Nemrég még arról számoltam be, hogy mekkora királyság a zöld Kozel és mintha ezt valaki meghallotta volna már itthon is van belőle! Na de ez nem ugyanaz, hanem teljesen más.

A sörkedvelők számára az őszi komlószüret igazi ünnep, hiszen ez alapozza meg a következő év sörgyártását. A friss komlótobozokkal – amelyek egyébként a növény virágzatai – fűszerezett ételek kétségtelenül a legjobb őszi csemegék között vannak, és a növény kedvező élettani tulajdonságai, így például a nyugtató, gyomorpanaszokat és koleszterint csökkentő hatások is előtérbe kerülnek ilyenkor.
A cseh falusi kultúrában a komlóbetakarítás ideje fontos időszak, különösen a híres termelő régiókban, mint például Žateckóban, Rakovnickóban és Lounskóban. Tradicionális szokás például a szüret végét szimbolizáló, a komló és kukorica levelekből együttesen álló kör kialakítása, de ami még ennél is fontosabb, ekkor jön el az úgynevezett első komlós sör ideje! Ennek elkészítéséhez gondosan kiválogatják a friss, legjobb minőségű komlótobozokat, melyeket aztán hozzáadnak a készülő sörhöz.
Ezt a különleges hagyományt most végre a magyar piacon is elérhetővé teszi a Kozel Első Komlós, amelybe a frissen leszüretelt komlótobozok is belekerültek. A sörgyártás során általában a komlótobozokat csak szárított, illetve úgynevezett pelletált változatban használják fel, a szüret tehát az egyetlen alkalom az évben, amikor lehetőség van a sör ilyen fajta „megbolondítására”.
Ez az eljárás nem ritka a sör hazájában, Csehországban, nálunk azonban tudomásom szerint ezidáig még egyetlen sörgyártó sem lépett ilyen termékkel a piacra” – emelte ki Szederkényi Zita, a Kozel márkát forgalmazó Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője.
Az aranysárga, karakteres, mégis selymes lágy, cseh receptű láger Kozel Svetly Első Komlós változataként végeredményben egy különleges, erősebb ízű, magasabb alkoholtartalmú minőségi sör kerül a polcokra, méghozzá egyedi, zöld leveles-komlós dobozos csomagolásban, limitált kiadásban.

ÉS MOST NYERHETTEK IS BELŐLE 1 REKESSZEL, KIEGÉSZÍTVE NÉMI KOZEL-ES AJÁNDÉKOKKAL! 

RÉSZLETEK A SÖRTÚRA FB OLDALÁN!

kozel_firsthop2_s.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sorgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr8912164591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Figyel Castro 2016.10.14. 12:17:02

Jajj, a dobozfejtő, régi szép idők :)

pif 2016.10.14. 12:17:11

A zöld Kozel a 11-es, de volt világoszöld is Extra Sviezi - lásd itt - sorbuvar.blog.hu/2014/10/29/kozel-kelet_sab_miller_innovacio_szlovakiaban
süti beállítások módosítása