Sörgeek

Sörgeek

Elindult hódító útjára a mindenki IPA-ja

2017. április 03. - Fehérbálna

2017-03-27_17_38_51.jpg

Elérkezett a pillanat, amikor egy nagy sörgyár piacra dob egy olyan sörtípust, ami a legnépszerűbb és legismertebb a sörkedvelők körében. Jót tettek ezzel az emberiségnek? Minden kétséget kizáróan IGEN a válasz! 

A sörforradalom évekkel ezelőtt megváltoztatta a képet, ami a fejekben élt arról, hogy mi a jó sör. Teltek múltak az évek, de a kezdetekben betört IPA népszerűsége csak nem csökkent. Mindenkinek tetszett az az új íz, új érzés, amit a többféle komló csempészett a sörbe és kirántotta az embert a lagerek egysíkú világából. Az IPA teljes mértékben a kisebb főzdék szortimentjét gazdagította, hiszen ők tudtak igazán kísérletezni a különféle komlókkal, előállni igazán egyedi kombinációkkal.

sop_ipa_logo_sajat_k.JPG

Aztán jött a bumm, amikor is a Dreher előállt a Hidegkomlós ötletével a Dreherfeszten, amibe Citra komlót raktak, ami instant siker lett. A Citra egyébként is egy olyan könnyed érzetet ad a sörnek, ami itatja magát és ha még azzal is párosul a dolog, hogy baráti áron van, akkor megvan a tökéletes nyári sör. Voltak ennek különböző változatai, más komlóval, más maláta, stb., mindegyik jól ment szerintem. Ezzel egy olyan réteg alakult ki a sörfogyasztók között, akik elkezdtek érdeklődni a sörök világa iránt, mert észrevették, hogy a szokásos világos sörnél jóval több lehetőséget tartogat számukra a sörösdoboz/üveg. Erre az igényre jött ki a Soproni az APA sörével, ami jó próbálkozásnak tűnt, de sajnos nem hozott forradalmat a fogyasztásban, csak csapon lehetett kapni és egyébként sem volt valami nagy durranás. Viszont itt már többen egy szép új világot kezdtek el vizionálni és bíztak abban, hogy előbb utóbb eljön az IPA is.

Nagyon vázlatpontosan ennyi történt, ami megelőzte a Soproni IPA debütálását és szerintem tökéletesen megágyazott egy sikersztorinak.

jon_a_soproni_ovatos_duhaj_02.jpg

A Soproni IPA egy felsőerjesztésű, szűretlen sör, ami az Óvatos Duhaj kódnevet kapta. (feltételezhetően azért mert nem borítottak bele egy talicska komlót) 4.8 százalék alkoholtartalma van, ami azért az IPA-k esetében inkább 6% szokott lenni és a Soproni már bevett szlogenjével "100 százalékban magyar árpából készül."

„Az egyik legjobb dolog, ami a magyar sörpiaccal történhetett, az a kézműves sörforradalom. A kis főzdék segítenek abban, hogy egy árvezérelt piacon igényt teremtsenek a változatos, új sörtípusok iránt. A nagy gyártóknak pedig az a feladata, hogy ezeket a trendeket követve, a választékot elérhetővé tegyék mindenki számára.”

- mondta Molnár Orsolya a Soproni szenior márkamenedzsere.

A formalitások végére érve elmondom, amit gondolok a dologról. Eljött a kánaán, megvan az idei ivósöröm! Én két elég különböző típusú sört iszok legszívesebben: IPA és stout. Nos elképzelhetitek, hogy mekkora örömmel tölt el, hogy már a sarki közértben is megkaphatom a napIPA adagomat. 

2017-03-27_17_39_06.jpg

Citra és Cascade komlókat használnak a sörhöz, ami amolyan biztonsági játék, de kevéssé érdekel ez, hiszen már egy bevált recept, minek változtatni rajta. Egyelőre még csak dobozos formában jutottam hozzá, de a színe gondolom üvegesen sem változik. Nem egy áttetsző lager fogad, hanem egy opálos (mondhatni már kicsit zavaros) szín, ami egy szép és tartós habbal párosul. Az illata egy kicsit felemás nekem, nem a megszokott IPA "komlóorgia" csapja meg az orromat, hanem egy picit szúrósabb, gyengébb illat, ami a Citra megszokott illatával párosul. Ízében abszolút érezni, hogy ez valami más, mint eddig, a komló nem csak nyomokban lelhető fel benne. Ettől függetlenül az intenzív illat és első korty után leül a dolog, óvatosan kényeztet tovább És most figyelj, nincsen benne kukorica! Mindig ezt nehezményezik a sörgeekek és tessék, itt van. Ennek ellenére is biztos vagyok benne, hogy találnak majd valami más kifogásolnivalót, de könyörgöm, 209 forintos ajánlott fogyasztói árért IPA, kukorica nélkül.

Egyelőre csak üveges verzió van belőle és lesz majd csapon is. Érdemes mindegyik változatot megnézni, a csapoltra leszek leginkább kíváncsi.

EGYELŐRE MÉG NEHÉZ HOZZÁJUTNI, EZÉRT MIT SZÓLNÁTOK, HA KISORSOLNÉK EGY REKESSZEL?

ÉRDEKEL? AKKOR NÉZZ EL A FB OLDALRA A RÉSZLETEKÉRT!

Mi az IPA?

Az úgy nevezett India Pale Ale (IPA) söröket a XIX. században eredetileg azért készítették több komló felhasználásával és magasabb alkoholtartalommal a hajóra szálló britek, hogy megőrizzék minőségét a hosszú tengeri úton az indiai gyarmatokig. Napjainkban feléledt az igény a változatos ízvilágot biztosító felsőerjesztésű sörök iránt, amelynek hatására az IPA, mint az új irány zászlóshajója, szinte minden országban a sörforradalom legnépszerűbb típusa lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr612383885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hab a portán 2017.04.10. 15:47:00

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. 14 hete szedi rendbe a Heti sajtó, miben az alkohol léte, amiért a gyűjtő minimum tortát érdemelne habbal, az se baj, ha sör lesz, hogy akadna a torkán, folyjon ki az orrán, attól függően, melyiket n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zombee1984 2017.04.05. 12:00:13

Kellett már ez a sör, bár hála az 1895-nek és a Kinizsinek, a Soproninak eddig is volt vállalható ivósöre.
süti beállítások módosítása